м. Київ, вул. Академіка Кржижановського, 4


+38 (095)-934-11-41+38 (068)-175-28-50
+38 (073)-008-50-22+38 (044)-392-80-08

Властивості поліетилену та поліетиленової плівки

polietilen1

Поліетилен – унікальний матеріал, який був відкритий ще в кінці XIX століття, але тільки з 1950-х років став повсюдно використовуватися в якості упаковки. Його виробництво обходиться дешевше, ніж будь-якого іншого полімеру. Не випадково, що він утримує першість за обсягами випуску серед всього класу поліолефінів. Цей матеріал поєднує в собі цінні властивості, які і зумовили широке застосування поліетилену в промисловості і в побуті.

Різновиди поліетилену

Поліетилен (формула C2H4) виготовляють шляхом полімеризації газу етилену у вигляді гранул розміром 2-5 мм. Для виготовлення упаковки можна купити поліетилен двох видів, що розрізняються способом виробництва:

  • Поліетилен низького тиску (ПНД) – виготовляється при тиску 0,1-2 МПа і температурі 120-150 ° C. Його щільність становить 0,931-0,970 г / см3. Зовні такий поліетилен матовий, на дотик шорсткий. Плівка, що отримується з ПНД, міцніше і менше розтягується;
  • Поліетилен високого тиску (ПВД) – проводиться при більш високій температурі (200-260 ° C) і значно більшому тиску (150-300 МПа). Щільність поліетилену високого тиску складає 0,900-0,939 г / см3. Зовні ПВД блискучий, гладкий і еластичний. Отримана плівка прозоріша і легко тягнеться.

Фізико-хімічні властивості поліетилену

Поліетилен відрізняється низькою газопроницаемостью і паропроникністю. Він не вступає в реакцію з лугами, стійкий до кислот і солей. При зануренні в растворітельон лише трохи набухає, коли розчиняючись. Руйнується тільки під впливом фтору, хлору і 50-процентної азотної кислоти.

Фізичні властивості поліетилену залежать від його різновиду. Чим нижче щільність, тим м’якше поліетилен. Температура плавлення ПНД становить 125-132 ° C. У ПВД цей поріг нижче – 103-110 ° C. Поліетилен будь-якого виду стійкий до ударів, не пропускає і не вбирає воду, непроникний для пилу і морозостійкий.

polietilen2

 

Переробка поліетилену дозволяє його використовувати повторно, виготовляючи вторинну поліетиленову плівку. Вона поступається за своїми експлуатаційними якостями первинної, але привертає низькою ціною. Таку плівку, отриману шляхом переробки пластику, використовують для упаковки будівельних матеріалів і промислових товарів.

Властивості поліетиленової плівки

Плівка має ті ж корисними якостями, що і поліетилен, з якого її виготовляють екструзійних способом. Вона непроникна для повітря пара і вологи, тому використовується для отримання герметичної упаковки. Чи не гниє і не схильна до грибкових захворювань. Завдяки майже повної прозорості її використовують замість скла при спорудженні теплиць.

Однак плівка має і певні недоліки. Вона «старіє» під впливом сонячних променів (тобто, знижується міцність), при температурах вище 100 ° C розм’якшується, а вище 110 ° C (це вже температура плавлення поліетилену високого тиску) плавиться.

polietilen3

Альтернатива поліетилену

Крім поліетилену для виготовлення плівки використовуються також полівінілхлорид (ПВХ) і поліпропілен (БОПП). Плівка ПВХ, в порівнянні з поліетиленовою, більш стійка до впливу агресивних речовин. Але при цьому вона пропускає повітря і пар, що унеможливлює її використання для упаковки в тих випадках, коли необхідна герметичність.

Плівка БОПП стійкіше поліетиленовою до стирання, температура її плавлення вище. Однак вона ще більш чутлива до впливу ультрафіолетових променів.


polietilen4

Класифікація поліетиленової плівки

Існує вісім видів поліетиленової плівки, які маркуються буквами:

  • М – використовується для поліетиленових мішків і упаковки високої міцності. Товщина такої плівки складає 0,015-0,500;
  • Т – ця плівка поліетиленова має таку ж товщиною, що і марка М. Застосовується і для упаковки, і для зведення захисних конструкцій;
  • СТ – відрізняється стійкістю до атмосферних впливів, тому використовується для спорудження теплиць;
  • СІК – також застосовується в сільському господарстві, в порівнянні з маркою СТ відрізняється більш високими теплозберігаючих властивостями;
  • СМ – таку плівку використовують як мульчують матеріал. При додаванні сажі з неї виготовляють плівку, що не пропускає ультрафіолетове випромінювання;
  • В і В1 – марки з подібними характеристиками, використовуються в меліорації для попередження втрат води;
  • Н – найпоширеніший різновид поліетиленової плівки, з якої виготовляють кульки, пакети і іншу упаковку.

Крім того, існує класифікація і в залежності від конструкції матеріалу. Тут виділяють прості і спінені, стрейч-плівки, повітряно-пухирчасті плівки, термоусадочні, армовані. Також існують плівки з покриттям з фольги і з нанесеним шаром термоклею.